Wednesday 10 August 2011

Cheese Cake

Assalamualaikum olssss...

Bulan2 posa ni sj nk tayang skit pencuci mulut a.k.a penyegar tekak...cheese cake ni i baru nk bjalar..tu pn terkedek2 kt dapur buatnya...nasib la menjadi..so dpt la mkn hasil air tangan sendirik...tak payah la nk susah pegi cari kt secret resepi bagai..maklum la duduk pedalam ni susah skit nk dapt mkn cheese cake ni..kalo stakat kek besa2 tu ada la...

So dgn kepercayaan yg tinggi..i pn try la godek2 bahan2 nya..n tggu  2 - 3 jam sbb nk tggu hasilnya...~~ i buat non baked cheese cake yerrr..cukup jer time..i pn g la jengok kt esbok mcm mn la ruper nyerrr...jadi ker tak...Akhirnya...tadaaaaa


Ni la hasilnya...sowi kalo ruper tak bropa cun...maklumlaaa i kn budak baru blajar....masih la mencuba resepi2 baru....yang pasti nya memang sedap...sedap sgt...kalo nk pikir pasai kolestrol tu..jgn ckp la... punya la tinggi..tapi apa ku heran..dh sedap..mmg aku bedal habis2an ler....hikhikhik

Yang pasti nya aku akan mkn masa sahur...tapi time berbuka tak da la teringin nk mkn...bukannya i mkn bnyak pn..2 / 3 mulut jerr..saja teringin..hikhikhik...My Incik Hubby kureng skit mkn....i sorang jer pulun lebih...

Resepi
  • 250 gm cream cheese (Philidaphia@tartura )
  • 250 gm UHT whipped cream
  • 130 gm gula halus
  • 2 sudu makan gelatin ~~ larutkn dengan 3 camca besar air masak
  • kek span

Cara2
  1. Pukul cream cheese,UHT whipped cream,gula hingga kembang dan halus-masukkan gelatin n kacau balik sehingga sebati
  2. Potong kek mengikut kesesuaian n susun pada dasar dalam bekas yang sesuai~~tak perlu potong kek terlalu tebal..hanya sekadar 1cm sudah mencukupi...
  3. masukkan separuh bahan putar td...n lapis kn lg kek yg berlebihan tadi dan masukkan bahan putar yg selebihnya dan kemaskan..
  4. Simpan dalam peti sejuk lebih kurang 2 / 3 jam
  5. Sedia di hidang.....

No comments:

Post a Comment

ehh....ada orang laaa